Activiteiten

Wandeling

Een korte wandeling ter herdenking aan de terugtrekking van de geallieerde troepen naar de Rijn door de uiterwaarden bij de Oude Kerk in Oosterbeek. De wandeling kan jaarlijks worden gemaakt van de maandag na de Airborne Wandeltocht tot 26 september.

Stille tocht

Op 25 september 2020 wordt in verband met de Coronacrisis onder voorbehoud en alleen met genodigden een stille tocht gehouden worden vanaf de Oude Kerk naar het monument. Deze stille tocht herdenkt de start van de terugtrekking in 1944 en vormt ook de afsluiting van de officiële airborne herdenkingen in de gemeente Renkum. Dit wordt gedaan met 1 minuut stilte en het spelen van de Last Post. Bij het monument kunnen bloemen gelegd worden.

Educatie

Een monument als tastbaar element en de herinnering aan wat er gebeurde tijdens de terugtrekking van de Engelse en Poolse soldaten na de slag om Arnhem hebben een duidelijk educatief karakter. Er is een lesbrief gemaakt voor leerlingen van de hoogste groepen van de basisschool. Daarin wordt aandacht geschonken aan de volgende thema’s:

  • De situatie waar de terugtrekkende militairen in terecht kwamen die bewuste nacht
  • vluchtelingen van toen en nu.
Download de lesbrief

Film

Onderdeel van de lesbrief is een film die weergeeft hoe de terugtrekking naar de Rijn verliep.

De film is beschikbaar met ondertiteling in het Nederlands, Engels en Duits.

Verslag

Leerlingen lopen de route en maken hiervan een verslag. Daarmee wordt het verleden doorgegeven aan de kinderen, ofwel wij maken de verbinding tussen historie en actualiteit.

Informatiebord langs de route
Informatieborden markeren de route in het weiland

Boekwerk White Ribbon Mile van Jan Vierdag

Voor dit project heeft de Oosterbeker Jan Vierdag een boekje samengesteld. In dit boekje doet een aantal militairen van toen verslag van de verschrikkingen die zij moesten doorstaan voordat zij zich konden terugtrekken. Het boekje is te verkrijgen bij boekhandel Libris-Meijer en Siegers in Oosterbeek en in het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek.

Volg ons op Facebook