Monument

Monument aan de Rijn

Op zondagmiddag 21 september 2003 werd vlakbij de oever van de Rijn in de uiterwaarden achter de Oude Kerk in Oosterbeek een monument onthuld voor de geallieerde soldaten die in de nacht van 25 op 26 september 1944 over de Rijn wisten te ontkomen tijdens operatie ‘Berlin’. Het initiatief voor dit monument kwam van de Oosterbeker Rob van der Zon, samen met een aantal vrienden. Deze groep financierde ook het gedenkteken, dat door Rob van der Zon werd ontworpen en gemaakt.

Sgt Potter samen met Rob van de Zon bij het monument
aan de Rijn.
Foto Axe Jon van der Sluis

De onthulling werd gedaan door Sgt. M.J. Potter, een van de mannen die 59 jaar daarvoor over de Rijn had kunnen ontsnappen. Sgt. Potter, Royal Engineers, was een man die in september 1944 in een Horsa glider een kleine bulldozer meenam die uiteindelijk terecht kwam op de Sonnenberg in Oosterbeek.

Na de onthulling toentertijd bijgewoond door zestig veteranen en ca. honderd andere belangstellenden, stak een groep van dertig zwemmers de rivier over, een traditie die dateerde uit 1998. Heden ten dage is het niet meer toegestaan deze zwemtocht te doen.

Bron: Uitgave VVAM 2003

Het monument in vogelvlucht (Opname Frank Versteegh)


Volg ons op Sociale Media
X
footer { background-image: url("https://whiteribbonmile.nl/wp-content/uploads/2020/01/WRM_achtergrond_1200x.jpg"); background-size: cover; background-position: center center; }